Dietetyka

Dietetyka

Analiza składu ciała.

Co to jest? Jak przygotować się do wizyty i badania BIA?

Zwracamy się z uprzejmą prośbą o przyniesienie na 1-szą wizytę aktualnych badań (nie starszych niż 6 m-cy) morfologii krwi, glukozy na czczo, próby wątrobowej, lipidogramu, żelaza, ALAT i ASPAT, które przyczynią się do zdiagnozowania problemu nie tylko na zewnątrz, ale także wewnątrz i przyczynią się do określenia sposobu działa.

Podczas wizyty przeprowadzamy wywiad żywieniowy, pomiary ciała, a także badanie BIA.

W tym celu prosimy o rzetelne przygotowanie się do badania i:

– 12 h przed badaniem nie wykonywali Państwo intensywnych ćwiczeń fizycznych

– 12h przed badaniem przesadnie się nie objadali i nie opijali

– 12 h przed badaniem nie pili alkoholu

Nieprzestrzeganie powyższych wskazówek może wpłynąć na zafałszowanie analizy wyników.

Pomiary wykonywane przy badaniu BIO

BMI

Jest to pomiar służący do oceny ryzyka rozwoju i wystąpienia zespołu chorób metabolicznych taki jak: cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze. Im wyższe BMI tym wyższe ryzyko wystąpienia tych chorób. Im niższe BMI to możliwość niedożywienia czy też możliwość rozwinięcia się niedoczynności tarczycy.

BMI < 16 wygłodzenie

16,00 – 16, 99 wychudzenie

17,00 – 18,49 niedowaga

18,5 – 24,99 norma

25,00 – 29,99 nadwaga

30,00 – 34,99 otyłość I stopnia

35,00 – 39,99 otyłość II stopnia

> 40 otyłość III stopnia

Woda w organizmie

Organizm ludzki składa się 45-75% z wody. Zawartość ta jest zmienna ponieważ jest ona materiałem budulcowym wszystkich komórek i tkanek średnio ok . 60%. W organizmie ludzi otyłych jest ok. 55% wody, u osób szczupłych ok. 70%, u osób starszych 46- 54% wody. Mięsnie składają się w 70% z wody, mózg 70-80%, krew z 95%, a kości 20% z wody. Ponadto jest ona niezbędna w transporcie składników odżywczych i produktów przemiany materii do komórki i z komórki, niezbędna w regulacji ciepłoty ciała i procesach trawienia, a także jest rozpuszczalnikiem dla składników endogennych i egzogennych zabezpieczających procesy życiowe organizmu. Jest także składnikiem śluzu i mazi stawowej pełni funkcję zwilżającą i zmniejszającą tarcie.

Tkanka tłuszczowa w organizmie FAT

Zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie ustalana jest w stosunku do masy ciała. Jej obniżenie przedkłada się zmniejszenie ryzyka wystąpienia zespołu chorób metabolicznych np. nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, miażdżycy, a także chorób serca czy nowotworów. Trzeba pamiętać, że tłuszcz gromadzi się pod skórą i w obrębie narządów wewnętrznych. Problem zbyt wysokiej ilości tkanki tłuszczowej nie dotyczy tylko osób otyłych, ale także szczupłych, mogących pochwalić się prawidłową masą ciała, u których też może nieprawidłowa ilość tkanki tłuszczowej. Otyłość wisceralna lub androidalna.

Podstawowa przemiana materii PPM

Oznacza najniższy poziom przemian energetycznych zachodzących w organizmie człowieka zapewniających dostarczenie energii niezbędnej do prawidłowego przebiegu procesów życiowych w czasie spoczynku czyli podczas oddychania, pracy serca, mięśni i wątroby.

Czynniki zwiększające PPM

– stany gorączkowe- zapotrzebowanie energetyczne zwiększa się o 12% na każdy 1 stopień powyżej 36,6 stop. C

– niska temperatura otoczenia

– zażywanie leków hormonalnych: hormony tarczycy, hormon wzrostu, testosteron

– zwiększona podaż białka w diecie

– nadczynność tarczycy

– menstruacja u kobiet, okres ciąży i karmienia piersią

Czynniki zmniejszające PPM

– zwiększony udział tkanki tłuszczowej w ogólnej budowie ciała

– wysoka temperatura otoczenia, niedożywienie kaloryczne

– leki stosowane w leczeniu nadciśnienia

– niedoczynność tarczycy

Całkowita Przemiana Materii CPM

Całodobowe wydatki energetyczne człowieka związane z funkcjami organizmu, codziennymi obowiązkami np. sportem.

CPM= PPM + PPPM

Na wartość CPM wpływa w istotny sposób aktywność fizyczna

CPM = PPM x współczynnik aktywności fizycznej (praca lekka 1,4, praca średnio-intensywna 1,7, praca ciężka 2)

Kalorie kcal

To nic innego jak tylko statystyczna, oszacowana liczba kalorii jaką można spożyć w ciągu dnia aby utrzymać aktualną masę ciała. Na liczbę kalorii ma wpływ PPM + energia z trawienia.

Masa mięśniowa

Wzrost masy mięśniowej ma wpływ ma mniejszą ilość tkanki tłuszczowej i masy ciała, ma przełożenie na energię i lepsze samopoczucie.

Masa kości

Wpływ na kości ma dieta, aktywność fizyczna, a także odpowiednia ilość składników mineralnych będących budulcem układu kostnego takich jak wapń (ca), magnez (mg), potas (k) czy też witamina D.

WHR

Wskaźnik WHR to wskaźnik pozwalający określić możliwość rozwinięcia się chorób układu sercowo-naczyniowego.

Wyróżniamy otyłość brzuszną (wisceralna ,,typu jabłko” związana z nadmiarem tkanki tłuszczowej wewnątrzbrzusznej. WHR kobiety >0,8, mężczyźni >1,00

Otyłość pośladkowo-udowa (obwodowa, androidalna ,,typu gruszka” stanowi znacznie mniejsze zagrożenie dla utraty zdrowia niż otyłość wisceralna. WHR kobiety <0,8, mężczyźni <1,00