Łączenie produktów

Gdy jemy niektóre produkty spożywcze razem, potęgują one swoje działanie prozdrowotne i antynowotworowe.

Jeżeli jemy jednocześnie produkty bogate w tak zwane sulforany oraz selen, ich działanie jest spotęgowane kilkunastokrotnie.

Dzięki odkryciu takich zależności między produktami, możemy uczynić swoją dietę o wiele zdrowszą.

Przykłady:

Pomidor + oliwa. Co daje takie połączenie? Zdrowe substancje z pomidora lepiej się wchłaniają dzięki obecności tłuszczu, jakim jest oliwa. Dzięki niej lepiej wchłania się zdrowy likopen z pomidorów.

Brokuły lub rukola + orzechy lub jajka. Produkty te dostarczają dużych ilości sulforafanów i selenu, substancji potęgujących się nawzajem, dlatego stanowią znakomite połączenie. Każdy produkt bogaty w sulforafany i selen stanowi świetne połączenie.

Jabłka + gorzka czekolada. Skórka jabłek dostarcza dużo kwercetyny. Gorzka czekolada dostarcza katechiny. Razem kwercetyna z katechinami silnie wpływają na zdrowie i ochronę przed wolnymi rodnikami.

W dobrze dobranych produktach drzemie wielka siła.